Skip to main content

Διεθνής Διαγωνισμός «Δημήτρης Mητρόπουλος» για Διεύθυνση Oρχήστρας 2024

Ο 16ος Διεθνής Διαγωνισμός «Δημήτρης Mητρόπουλος» για Διεύθυνση Oρχήστρας

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Δημήτρης Μητρόπουλος δημιουργήθηκε το 1996 με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα μαέστρου και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου.

Ο βασικός σκοπός του, που είναι να παροτρύνει τους νέους μουσικούς να εμπνευστούν από τον Δημήτρη Μητρόπουλο και την ανιδιοτελή αφοσίωσή του στη μουσική. Ο σκοπός αυτός έχει υποστηριχθεί στο παρελθόν από προσωπικότητες όπως ο Luciano Berio, ο George Crumb, ο Sir Neville Marriner,Rudolph Barshai, Cesare Mazzonis και Christobal Halffter, οι οποίοι διετέλεσαν Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Μέχρι το 2011 τη διοργάνωση του διαγωνισμού, που γινόταν εναλλάξ για τη διεύθυνση ορχήστρας και τη σύνθεση, είχε αναλάβει η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από το 2024 ο διαγωνισμός αναβιώνει υπό την αιγίδα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Χαιρετισμοί

Δρ. Αντώνης Ι. Κωνσταντινίδης Αντιπρόεδρος ΚΟΘ

Ως ΕΤΟΣ/ΔΣ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη ικανοποίηση και στηρίζουμε ομόθυμα την αναβίωση και την συνέχιση του 16ου Διεθνούς Διαγωνισμού “Δημήτρης Μητρόπουλος”, που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 28-31 Μαΐου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θεωρούμε, ότι ένα τέτοιο μουσικό γεγονός δεν αποτελεί απλά μία εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του διεθνούς φήμης Έλληνα μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, αλλά κυρίως μία σημαντική θεσμική παρέμβαση που συντείνει με ποιοτικά κριτήρια στην ενίσχυση του μουσικού μας πολιτισμού και στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου και της προσφοράς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σ’ αυτόν.

Έχοντας στέρεα την ελπίδα και βεβαία την πεποίθηση ότι ο 16ος Διαγωνισμός θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέους, φερέλπιδες καλλιτέχνες, συνθέτες και μαέστρους, καθώς και σημείο αναφοράς στην μελλοντική τους εξέλιξη, ευχόμαστε η επανεκκίνηση του Διαγωνισμού να αποτελέσει μία νέα απαρχή που θα εκπληρώσει φιλοδοξίες και ευχές, θα επιστεγάσει προσπάθειες και θα επιβραβεύσει κόπους προς κοινόν όφελος μουσικής τέχνης, παιδείας και πολιτισμού.

Δρ. Αντώνης Ι. Κωνσταντινίδης

Ο διαγωνισμός διεύθυνσης ορχήστρας και σύνθεσης “Δημήτρης Μητρόπουλος” αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους διαγωνισμούς του είδους του σε παγκόσμιο επίπεδο- σημαντικό τόσο για τη χώρα μας όσο και για το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα στις νέες γενιές μαέστρων και συνθετών. Η επί χρόνια απουσία του από τη διεθνή σκηνή δημιούργησε ένα κενό τόσο μεγάλο, όσο μεγάλη ήταν και η συνεισφορά του τα χρόνια κατά τα οποία διενεργούνταν.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνει πως με την γενναιόδωρη και ουσιαστική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού υιοθετεί και αναβιώνει το κορυφαίο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός, ξεκινώντας φέτος με έναν διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας. Κατά την παράδοση του διαγωνισμού, πρόεδροι των επιτροπών υπήρξαν πάντα κάποιοι από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του πλανήτη, και φέτος έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην Θεσσαλονίκη ως πρόεδρο της επιτροπής τον περίφημο αρχιμουσικό Thomas Sanderling. Ταυτόχρονα, με χαρά ανακοινώνουμε και ευχαριστούμε τους σπουδαίους φορείς που συμβάλλουν στην διενέργεια του διαγωνισμού: το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, καθώς και την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας και την Όπερα του Πλόβντιβ, φορείς με τους οποίους η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει στενή συνεργασία μέσω του προγράμματος “Θεσσαλονίκη- Σόφια, Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού”.

Αναμένουμε τον ερχόμενο Μάιο να καλωσορίσουμε στην Θεσσαλονίκη κάποιους από τους πιο ταλαντούχους μαέστρους της νέας γενιάς και προσκαλούμε το κοινό της πόλης μας να παρακολουθήσει από κοντά αυτήν την πολύ ξεχωριστή διοργάνωση.

Σίμος Παπάνας

Σίμος Παπάνας

Simos Papanas

Μίλτος Λογιάδης

Πέρασαν 28 χρόνια από τον πρώτο διαγωνισμό Δημήτρη Μητρόπουλου που  διοργάνωσε η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η ιδέα για τον διαγωνισμό αυτό ήταν του καλλιτεχνικού διευθυντή της Ορχήστρας των Χρωμάτων και συνθέτη, Γιώργου Κουρουπού, με την αμέριστη στήριξη του τότε υπουργού πολιτισμού  Θάνου Μικρούτσικου. Ένας διαγωνισμός στο όνομα του μεγάλου έλληνα μαέστρου και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου που αφορούσε σε νέους μέχρι 35 ετών μαέστρους και συνθέτες. Ο διαγωνισμός αυτός  δίνονταν εναλλάξ κάθε χρόνο για διεύθυνση ορχήστρας και για σύνθεση και αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς παγκοσμίως στο είδος του.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας οδήγησε πολλούς πολιτιστικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και την Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε παύση των δραστηριοτήτων τους έτσι ώστε ο τελευταίος διαγωνισμός να γίνει μόλις το 2010

Προσωπικά ως μόνιμος μαέστρος της Ορχήστρας των Χρωμάτων είχα την τύχη να διευθύνω όλους τους διαγωνισμούς Δημήτρη Μητρόπουλου για σύνθεση, αλλά και να είμαι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής αξιολόγησης σε όλους τους διαγωνισμούς Δημήτρη Μητρόπουλου για διεύθυνση ορχήστρας. Έτσι έζησα από κοντά την εμπειρία  αλλά και τον αντίκτυπο του διαγωνισμού αυτού στο διεθνές μουσικό περιβάλλον. Σημαντικές μουσικές προσωπικότητες υπήρξαν μέλη των καλλιτεχνικών αυτόν επιτροπών, όπως οι μαέστροι Sir Nevill Mariner και Claudio Simone ή οι συνθέτες Luciano Berio, George Crumb και Rodion Shchedrin . Επίσης σημαντικοί έλληνες αρχιμουσικοί και συνθέτες αναδείχθηκαν μέσα από αυτό το διαγωνισμό όπως ο Βασίλης Χριστόπουλος και ο Μιχάλης Οικονόμου.

Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν χαιρετίζω την απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΚΟΘ, Σίμου Παπάνα για την επαναλειτουργία του θεσμού αυτού, αλλά και το ΥΠΠΟ για την στήριξή του,  έτσι ώστε ένας τόσο σημαντικός θεσμός για τα ελληνικά μουσικά πράγματα να συνεχίσει να λειτουργεί και να προσφέρει στο μέλλον μέσα από την εξαίρετη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Γιατί ο διαγωνισμός αυτός αποτελούσε και θα αποτελεί ένα παράθυρο της χώρας μας προς το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και μια ευκαιρία για έλληνες και ξένους νέους αρχιμουσικούς και συνθέτες, να αναδείξουν το έργο τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Καλή μας αρχή.

Μίλτος Λογιάδης

Βραβεία

  • 1ο Βραβείο: 14.000 Ευρώ
  • 2ο Βραβείο: 7.000 Ευρώ
  • 3ο Βραβείο: 3.000 Ευρώ

Στον νικητή του πρώτου βραβείου θα προσφερθούν επιπλέον συναυλίες με:

  • 1 συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
  • 1 συναυλία με τη Φιλαρμονική της Σόφιας
  • 1 ραδιοφωνική συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
  • 1 συναυλία με την Όπερα του Πλόβντιβ

Κριτική Επιτροπή

Thomas Sanderling (Πρόεδρος της Επιτροπής)

Μαέστρος, πρώην Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Νοβοσιμπίρσκ και πρώην Μουσικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Οσάκα

Μίλτος Λογιάδης

Mαέστρος, Kαθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας Ιονίου Πανεπιστημίου

Μιχάλης Οικονόμου

Μαέστρος – συνθέτης, Μουσικός Διευθυντής Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ

Γεώργιος Βράνος

Γιώργος Βράνος

Αρχιμουσικός, Καθηγητής στο ΤΜΕΤ Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Viliana-Valtcheva-conductor-and-pianist

Viliana Valtcheva

Διευθύντρια της Φιλαρμονικής της Σόφιας

Dian Chobanov

Γενικός Μουσικός Διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Plovdiv

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Χρονοδιάγραμμα Διαγωνισμού

15 Απριλίου 2024

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής.

30 Απριλίου 2024

Γνωστοποίηση των 12 επιτυχόντων υποψηφίων που επιλέχτηκαν βάσει των βίντεο και του υλικού της αίτησης.

10 Μαΐου 2024

Επικύρωση συμμετοχής εκ μέρους των επιτυχόντων υποψηφίων. Σε περίπτωση μη έγκαιρης απάντησης, άρνησης ή αδυναμίας, η θέση θα συμπληρωθεί από τον πρώτο επιλαχόντα.